среда, ноември 30, 2005 

Душкалница

И коначно она што свите га очекуавте...
Душкалницата започна да работа у пуна пара.
У последниве некољко недеље Вашето омилено душкало ѓи издушка следниве ствари:

- Косто Ченѓија гу омужи и .....
(Ова душкање е избрисано, пошто таќе беше потражено.)

- Дали е на видик Вратничко-америчка веза?
Ќе видимо.
Вратничкото фраериште Драган Чварка и Марина, наша печалбарка преко големата бара (Америка бир) коа е сеа у Вратница, се договориле да глеав филмчиња касно навечер. И било што биднало, галиба ништо не биднало. :))
Глеале само музичќи спотој и цртани, пошто поголемото братче на Драгана, Неше, претходниат д’н му ѓи дало свите „акциони филмој“ (Икс Икс Икс, Икс Икс Ипсилон, Икс на квадрат) :) на некој другар од Лазарополе.
Пази Драган! Марина не седи мирно. Ако не со тебе, гледа филмој со едно твое другарче од Попчео. :))

- Петко Џарпа се проби на второ место на листата „Најрашетан чуек у Вратница“ (у шетање по вратничќите маала). :))
Само за „Душкало(точка)блогспот(точка)ком“ изјави:„Можем ја и боље.“
Како за информација: првото место у шетање за сега га држи едан од Степановци.

- Васе Миски му брчкал нешто Атљету Бучка у саатат за мерење струја. Овја га подбрал со прут по пљеќите и му нанел опекотине од прв степен. :)))
Васко не би бил тоа што е, ако не се снашал. Га прерипал ѕидат према Јордана Моле (Чрч) и спасил глава.

- Ивицу Чабур му се јавуале по телефон некој Вратничани што живив по Америка. Му се закануале дека ќе га шишав до коска (и горе и доле ) :))) ако не се кажуа дека е Србин. Ивица казал све у полиција, и преко некој канали (Интерпол, Интертрејд, ЦИА, МИА) успеале да ѓи најдев нашиве печалбари. Као казна ем забраниле да идев на шаори цела една година.

- Нене (Шоте мали) и Љаљо (Радослав Пикси) са едни од поредовните играчи на спортска прогноза у Вратница.
До сеа имав добиено 340 денара у 2002-ра година, и 5-6 заводливи погледа од таја што работа на шалтер у кладилницата (нормално за да и по некој д’н па убацив некоа пара у каса). :))

- Дане Буцо (Јувка) се заљубуал.
Детево наше учи у Тетоо и има часој со дечица од разни националности. Часат по „Уставно Право“ не му е баш омилен, па само се шути наоколо за тија 45 минута. Таќе шутејќи се, ем се сретнале погледите со едно буличе, Мирлинда од Пршовце. Сеа заедно путуав за дома.
Дали ќе има нешто појќе - ќе видимо.

- Милан Шутка е „смрт“ за игре, компјутерсќи. До сега има одиграно преко 2000, од различни жанрој и поджанрој.
Од полицијата што е лоцирана у Вратница га викнале да ем биде инструктор у следниве операцие:
- стратегија при напад у ноќ со млада месечина
- постаљане шатор на ќирамиде под агол од 45 степена
- начин на криење куршуми кад си гол ка пиштол

- Сушан период за Вратничќите фраери. :(
Како што издушкав, само Тони Ангар и Мире Шофер се греев у пазуете на нивните љепши половине. Останатите горе-доле чекав бољи времиња, осим разбира се ЕМ СИ Диџеј Веки, кој е у свако време опкољен со пљот дејќе. :))

- Едан дел од Вратничани очигледно дека гадно наебале. У месна дошло писмо од Америка. У истото пишуа замислите никој друѓи него самиат Арнолд Шварценегер.
Он (као селоначалник на држаата Калифорнија) под итно тражи од месниат одбор на Вратница:
- свите Вратничани што самоиницијативно га зеле името Калифорнија као име на делат у Вратница дека живив - да се одречев од украденото име СМЕСТА У МЕСТО!
- да потпишев дека ќе учествуав у наредната прецедателска кампања у Америка и тоа како носачи на људи од дома до гласачкото место на ушка
- да ем се удрив по 20 „заушќе“ и 10 клоце, за да не брчкав друѓипута дека не ем е местото

- Саше Антиќ се замисљуа дека е најбољи возач у нашиав крај. Ипак фактите друго кажуав. До сеа има ликвидирано: 2 зајака, 3 гугутќе и едан просар. Не е фер за фауната бе бир!

- На свите ем е добро познато дека Горан од Печалиште е најдобар од целиав крај кад е у прашање „стој на руќе“. Летоска имал останато да виси ка висменца 3 саата, 47 минуте и 3 секунде. :)
Се збори дека д’нојве Жаре Жабац (Дешо) му га соборил рекордат дури за 29 секунде. Не се знае дали рекордат ќе му биде заведен као валидан, пошто излеа мало га придржуал другар му Цезар. :)

- Коце Прдле се валел у дуќан:„Још можем да гу водим задругата у Вратница.“ Тоа е она што га казал, а она што га мислел у глава било и:„... али ми фалив коњи што само ќе рмбав, а ја ќе свиткам кур и ќе шетам на релација Вратница-Нераште“.

- Маки, познат и како Стив Брмен, е у фаза на с’бирање мафијашка клапа. Ќе работав у појќе области, али најважни ем са: с’бирање арач од поачите од Србија што поев у кафиќат од Румпулу, млатење деца зош не ѓи слушав својте дома, и удирање чврѓе на пензионерите кој недовољно ѓи греев клупете у средсело.

Тољко за сеа. Набрго доаѓам со још „материјал“. :)
Со овја пост организирам и наградна игра.
Тој што прв ќе каже (овде у коментарите) на кое душкање се однесуа сликата погоре, добија можност да му издушкам нешто за кое и да било лице од Вратничќиав крај, па ај да речемо може и до Тетоо. За подалеко немам концесија. :)))
Навали народе!!!

четврток, ноември 03, 2005 

Mozilla Firefox - сега и на македонски јазик

Mozilla Firefox е слободен, open-source и меѓу-платформски веб прелистувач за Windows, Linux, MacOS X и други оперативни системи.

Тој е мал, брз и лесен за користење, и нуди многу предности во однос на другите веб прелистувачи, како на пр. прелистување со табови и способноста за блокирање на скокачките прозорци.

Прочитајте ја целосната листа со особини или преземете ја Mozilla Firefox 1.0 веднаш. Дознајте зошто луѓето насекаде преминуваат на Firefox.

среда, ноември 02, 2005 

Комплекси, комплекси..

Во прилог на „болните“ коментари од нашите иселеници - србомани од преку големата бара:

Complex (psychology)

From Wikipedia, the free encyclopedia.

In psychology a complex is generally an important group of unconscious associations, or a strong unconscious impulse lying behind an individual's otherwise mysterious condition: the detail varies widely from theory to theory. However their existence is quite widely agreed upon in the area of depth psychology at least, being instrumental in the systems of both Freud and Jung. They are generally a way of mapping the psyche, and are crucial theoretical items of common reference to be found in therapy.

The term "complex" was coined by Carl Jung when he was still a follower of Sigmund Freud. He described them as being 'nodes' in the unconscious. If a trauma from childhood, say, is still affecting a patient, then the behaviours, thoughts, and dreams of the individual could well still be under the influence of a complex developed in their formative years. Freud utilised the idea in his theory of the Oedipus complex, his most famous (and outside of psychology - infamous) psychological formulation. Once Jung broke from Freud and the two men went their own ways, forming their own disciplines behind them, there was briefly a movement in some of Freud's circle to remove all of Jung's work and terminology from their school of psychoanalysis. Freud himself however refused, and so the name 'complex' stayed.

Proposed psychological complexes:

Freudian: Oedipus complex

Jungian: anima animus puer senex

Other: Inferiority complex Napoleon complex

---
Ќе го биде и преводот, само да се најде малце слободно време.. :)

недела, октомври 30, 2005 

Феноменот „Мираж“


Во фокусот: Лилеее ама сме замислени..
Вон фокусот: Нареден пут ќе ја еб*м Наташа Беквалац!! :)

Фото: Звезде Гранда, дискотека Mirage, 15 октомври 2005

 

Наташа Беквалац - агејн!

После супер настапот во Румпе Самер Клаб :) девојкава гостува во дискотека Mirage - Јегуновце во петок, 4-ти ноември 2005. Колку што ја сум информиран, четири дена после овој настап, Наташа треба да има концерт во Скопје на 8-ми ноември.

Бај да веј, најпопуларниот светски ДЈ - Тиесто на 5-ти на саем. Влез - илјадарка!! Клошарите од Авалон, јеби га! СТАП за нив, мамичето мамино! Душкало Party Week!! ЈУПИИИ!!

петок, октомври 28, 2005 

Приватен паркинг

Приватен Факинг паркинг ала РумпеПа што е ова газда Румпе? И овде ли ќе се наплатува?
А, каде ќе паркираат гостите? Или кој па им става рецка на нив.
Машала. Покрај клацкавите столици, незагреаниот ќенеф, „услужниот“ персонал, дисковите што скокаат и звучките што умираат пеејќи :), веројатно ова е новиот специјалитет на куќата.
Јако водење на бизнОс нема збор.
Подобро да си ставил натпис: „Нема факинг - ова е приватен паркинг!“

=====
Чкрапнато: пред ноќниот клуб „Анастасија-Н.Г.“ - Беловиште/Вратница
Чкрапнал: Душкало

сабота, октомври 22, 2005 

Соблечи ја Парис Хилтон

За сите кои досега не успеале да ја легнат малата грозотија :) а сепак сакаат да ја видат гола, подготвивме неколкуминутна забава во вид на Flash игра.
Совет: пред да започнете да играте, внимателно прочитајте ги инструкциите.

Старт!

 

The Alternative Dictionaries

Прво и основно, за да разберете поголем дел од терминологијата на овој блог, ќе ви биде потребно нешто што многу ми se допадна, а го постави чичко Трендо на Он.Нет пред извесно време и се вика „The Alternative Dictionaries“. Светот на пцовките ве чека на линковите подолу.

Верзијата на Он.Нет : тука
Најнова верзија : тука

среда, октомври 19, 2005 

Душкалото започнува со душкање...

Како што веќе имаше најава во книгата на гости на нашиот високопочитуван, посетуван и „дај више слике“ веб сајт за Вратница, стартува со работа блогот на душкалото. Овој блог е задолжен за проследување, коментирање и јавно објавување на сите трачеви, дешавки и разни згоди и незгоди на нашите самобендисани Вратничани. Толку ко за прв пост, ај здравје понатаму повеќе.

Искрено ваше,
Душкало

Мета-душкало

  • Јас сум Душкало
  • Од Вратница, North Macedonia
  • Душкало, невидено, најголемо, безобразно, најбезобразно на свет...
Мојот профил

Блогови

Статистика

Firefox

Контакт

Синдикат (чика Стојче)

Голема благодарност до Ветеринарната Станица „ТЕАРЦЕ“ од Теарце, која врши вакцинација на Душкалото!
Напојувано од Блоггер
и Блоггер Урнеци,
и душкалата од
Радио КИСС - Тетово!